Буття: книга задуму і обіцянки

Відео: BS205 Rus БУТТЯ

Біблію справедливо називають Книгою книг - в ній не просто укладена квінтесенція мудрості, так необхідної нам в нашому житті кожен день, але містяться відповіді на головні питання, які ставить перед собою кожна мисляча людина: хто він, звідки і навіщо живе.

буття книга

послання любові

А ще Біблію можна назвати листом любові Бога до людства. Це з усією визначеністю можна сказати і про книгу Буття, що відкриває захоплюючі сторінки Біблійних писань. Вся Біблія пронизана променями Божої любові - то надихає, то пекучим до болю. І любов ця завжди незмінна і безумовна.

Чому перші п`ятдесят глав Святого Письма називаються Буття? Книга розповідає про походження всього, чого колись не існувало, але по волі Бога виникло. Крім фізичного аспекту тут присутній духовний: Господь має намір присвятити людини не тільки в таємницю його походження, а й дати йому одкровення про Себе самого, про свою мету і задум.

З перших рядків можна побачити, про яких творах оповідає Буття. Книга без особливих деталей, але виразно і ємко представляє створення неба і землі, дня і ночі, рослин і тварин і, нарешті, людини як вінця всього творіння. А потім книга розповідає про гріхопадіння людини, про історію життя людства поза Едему, де колись люди могли насолоджуватися Божою присутністю, про те, як з числа древніх людей виник єврейський народ.

Глави Буття умовно можна розділити на три ідейні частини: Творіння, Падіння і Покликання. Які головні посили кожної з них?

творіння

Писання дуже красиво розповідає про те, як в порожнечі і пітьмі над водною безоднею тріпотів Божий Дух, щоб породити життя. Дух Бога був першою і головною умовою для виникнення життя.

Відео: Прочитане, липень-серпень * 16))) (нон-фікшн)

про книгу буття

Подібно до цього, умова для народження нашої віри (а значить, життя в істинному її значенні) - дотик Божого Духа.

За тріпотінням Духа прийшло Боже Слово, яке зумовило з небуття все існуюче. У 7 вірші 2 глави говориться про те, що Бог зробив людину з "земного праху" - це фізичний орган, що дає можливість взаємодіяти з матеріальним світом.

Але тут же йдеться про те, що Творець вдихнув в ніздрі людини "подих життя" - духовний внутрішній орган, що дозволяє стикатися з самим Богом. Навіщо? Для того щоб людина могла не просто сприймати Бога, але спілкуватися з Ним у своєму дусі, адже в цьому і полягає мета нашого Творця. Він бажає, щоб ми були єдині з Ним, могли висловлювати і представляти Його на Землі, тому і вдихнув в нас не щось інше, а своє дихання.

два дерева

Для задоволення людини Бог поселив його в Едемі (це слово і перекладається з єврейського як "задоволення"). Посеред саду Бог помістив дерево життя і дерево пізнання добра і зла, як оповідає в 9 вірші 2 глави Буття. Книга драматично оповідає і про те, що Творець дав людині першу заповідь, яка пов`язана не з моральними законами, а з харчуванням, тому що від цього залежало, що саме прийме в себе людина. Господь дозволив скуштувати плодів з будь-якого дерева, в тому числі, з дерева життя, прообразом якого є божественне життя. Але Він заборонив людині їсти від дерева пізнання, попередивши, що це призведе до смерті. Малося на увазі, що помре не тіло, а дух людини, що спричинить за собою його загибель в вічності. Створені за Божим образом чоловік і жінка були благословенні населити Землю нащадками і володарювати над нею.

тлумачення книги буття

падіння

Всі знають про те, як скористалися даною їм свободою перші люди. Вони спокусилися хитрим закликом сатани, який звернувся змієм, маючи горде бажання пізнати все, як боги. Цим вони повторили шлях самого сатани, створеного спочатку найкращим ангелом в Божому оточенні. Так люди кинули виклик Творцеві, відрізали себе від нього. Сцену вигнання з Едему можна тлумачити виходячи саме з цього вибору. Адам і Єва згрішили і не покаялися - люблячий Бог кликав до них, але вони знову відкинули Його. Результатом була втрата всіх благословень, людина більше не мав права на древо життя, щоб, скуштувавши від нього, він не приніс у вічність гріх. Він був уже нездатний висловлювати і представляти Бога серед творіння, яке, завдяки відповідальності за нього людини, теж зазнало прокляття смерті і суєти.

Бог не покинув вигнанців, більш того, він в ту ж мить дав дорогоцінний обіцянку людині про Спасителя Христа (гл. 3, вірш 15). тлумачення книги "буття" призводить до висновку, що людині були знову обіцяні у Христі благословення древа життя, але тепер шлях до них був довгим і важким, він лежав через муки і тління. Страждання і смерть стояли тепер і Христу.

покликання

Людині з оскверненим духом нелегко давалася подальша історія. Першими нащадки Адама і Єви були Каїн і Авель. Братовбивство, вчинене Каїном, призвело до того, що перша культура і цивілізація були Каїнові, позбавлені Бога, повні гордовитого прагнення обійтися без Нього. Бог не міг розраховувати на нащадків з Каїнових роду і дав Єві ще сина на ім`я Сиф (тобто "призначений"). Саме його нащадки повинні були йти Божим шляхом порятунку.

Їх було дуже мало, цих людей, які знали Бога і тому уберегшую від масового духовного розтління, що запанував на Землі в допотопні часи. Вирішивши звільнити землю від практикуючого розпуста і насильство людства, Бог залишив в живих нащадка Сифа - Ноя і його сім`ю. Далі книга Буття оповідає про синів і правнуків Ноя, серед яких Бог обирає Авраама, який став родоначальником єврейського народу. "З Богом ходить" і син його Ісаак, який народив Іакова, і чадо останнього - Йосип. Повна драматизму і подій історія цих людей завершує літопис під назвою "буття". Книга закінчується царювання і смертю Йосипа в Єгипті.

А далі - важка історія виживання Божого народу, його вірність і відступництво в інших книгах Старого завіту. Потім - Блага звістка про Спасителя і дивовижні писання Христових учнів у Новому завіті. І нарешті, Апокаліпсис, де втілюється все, про що обіцяно в "бутті".

Відео: Куди йдуть мертві? (Доктор Пітер Ракман)

нестерпна легкість буття книга

"Нестерпна легкість буття" - книга Мілана Кундери

Постмодерністський роман чеського письменника не має прямого відношення до змісту біблійної книги Буття. Хіба що він ще раз підтверджує, наскільки суперечлива, заплутана і трагічна дорога наосліп, яку йде кожна людина, відчайдушно мріючи про втрачений рай. термін "буття" трактується тут в буквальному значенні - як то, що існує. На переконання письменника, буття має "нестерпним легкістю", Тому що кожен наш вчинок, як і саме життя, не схильні до ідеї "вічного повернення". Вони швидкоплинні, значить, не можуть піддатися ні осуду, ні морального вироком.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!